Siktar du på att bli koldioxidneutral? Eller kanske klimatpositiv?

Inom hållbarhetsområdet används många begrepp och det är inte alltid lätt att förstå vad som menas när företag sätter mål att de till exempel ska bli klimatpositiva. Nedan reder vi ut begreppen koldioxidneutral, klimatneutral, nollutsläpp och klimatpositiv.

Koldioxidneutral

Om du vill bli koldioxidneutral bör du i första hand undvika att släppa ut koldioxid till atmosfären genom att till exempel åka tåg istället för att flyga, använda fossilfria bränslen istället för fossila bränslen och köpa fossilfri el och värme.

Om det inte går att helt undvika koldioxidutsläpp kan du klimatkompensera. Klimatkompensation innebär att du stödjer exempelvis ett trädplanteringsprojekt som binder lika mycket koldioxid som du har släppt ut.

Klimatneutral

I begreppet klimatneutral räknas även andra växthusgaser än koldioxid in i din klimatpåverkan. Även här bör du i fösta hand undvika att släppa ut växthusgaser till atmosfären genom att i princip genomföra samma åtgärder som om du siktar på att bli koldioxidneutral. I andra hand kan du kompensera för dina utsläpp.

Om du till exempel använder en kalkylator för att räkna ut din klimatpåverkan är det bra att dubbelkolla om denna även räknar in utsläppen från andra växthusgaser än koldioxid, många gånger gör kalkylatorerna det.

Nollutsläpp

För att uppnå nollutsläpp kan du inte använda klimatkompensation utan du behöver helt och hållet fokusera på att undvika att släppa ut växthusgaser till atmosfären. Många skulle nog därför säga att det är bättre för vår miljö och vårt klimat att eftersträva nollutsläpp än att eftersträva att bli koldioxidneutral eller klimatneutral. 

Klimatpositiv

Det finns ingen tydlig definition av begreppet klimatpositiv men i praktiken innebär det att du tar upp mer koldioxid från atmosfären än du släpper ut. Istället för att balansera utsläppen och ligga på noll ligger dina utsläpp alltså på minus.

Vilka steg kan du eller din organisation ta för att uppnå koldioxidneutralitet, klimatneutralitet, klimatpositivitet eller nollutsläpp? Läs mer om detta i kommande blogginlägg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: